Başlıktan sanmayın ki şikayetçiyim :) Seviyorum ben mutfakta vakit geçirmeyi, değişik güzel şeyler denemeyi yapmayı. Bu hafta sonu hem cumartesi hem pazar misafirlerim vardı. Cumartesi gelenler misafir sayılmaz gerçi. Kuzenim, çocukları ve annemler bizdeydi. Sohbet ettik, çay içtik balkonda... Çayın yanına güzel birşeyler yapmaya çalıştım tabiki :) Menümde peynirli börek, tiramisu (
tarif için tık tık), fellah köftesi, muzlu muffin ve annem diyette olduğu için bir takım buharda pişmiş sebze çeşitleri vardı :) Hepsi güzel olmuştu bence, gönül rahatlığıyla denemenizi tavsiye ederim :)
Ben bloğumda zaten denemeden ve güzel olduğunu görmeden hiç bir tarif vermiyorum. Önce kendim yapıyorum. Güzel olduysa sizinle paylaşıyorum :) Ama herkesin aynı özeni gösterdiğini malesef düşünmüyorum. Bazen bir şey yapmak istediğimde internette araştırıp bir tarif buluyorum yada bir tarif çok değişik geliyor onu denemek istiyorum. Deniyorum, her şeyi anlattığı gibi, anlattığı miktarlarda malzemelerle yapıyorum. Bir bakıyorum; benimki olmuyor. Çok sıvı oluyor, katı oluyor, tutmuyor. O zaman biraz sinirleniyorum doğrusu... Sonuç olarak ilk kez pasta yapmıyorum. Denediklerimin çoğu oluyor da o niye olmuyor anlayamıyorum. Ya denemeden ordan burdan buldukları tarifleri yazıyor insanlar yada kötü olsun diye malzemeyi falan eksik yazıyor...Doğrusu öyle düşünüyorum. O nedenle kendi tariflerimi çok özenli bir şekilde anlatmaya çalışıyorum ve denemediğim yada deneyipde bir şekilde beceremediğim tarifleri burada yazmıyorum...Tabiki bazen de insan bir şeyleri gözden kaçırabilir, direk de suçlamış gibi olmıyım :) Her neyse ben daha fazla uzatmadan bu hafta sonu yaptığım mamalarımın tariflerini vereyim :)
Peynirli Börek (Çıtır çıtır ve sigara böreği kıvamında bir börek)
3 yufka
Her bir yufkayı yağlamaya yetecek kadar tereyağ- sıvı yağ (1 çorba kaşığı tereyağ ve bir miktarda sıvı yağ koydum ben)
Damak tadınıza uygun peynir (Ben lor ve beyaz peynir karışımından yaptım)
Üzeri için bir yumurta sarısı
Bir yufkayı açıp yağlıyoruz. Yufkayı önce 4 e sonra her bir çeyreği 3 e bölüyoruz üçgen şeklinde. Yani.bir yufkadan 12 börek çıkıyor.
Sonra geniş yerlerine peynir koyup, sigara böreği gibi sarıyoruz.
Böreğinizi yapar yapmaz, dolapta bekletip ertesi gün, yada difrize koyup daha sonra pişirebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken pişirmeden önce börekleri bir süzgeçle suya daldırıp çıkarmanız ve sularını süzdürmeniz. Daha sonra da yumurtanın sarısını sürüp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizerek fırına(Ben 200 derecede pişirdim) atmanız.
Difrize koyarsanız da, difrizden böreklerinizi çıkarıp suya sokup çıkardıktan sonra gene yumurta sürerek pişirebilirsiniz. Sigara böreği gibi çıtır çıtır oluyor hemde yağda kızarmadığı için hafif oluyor. Denemenizi öneririm. Ben de halamlarda yemiştim bu böreği ilk defa, çok beğenmiştim.
Muzlu Muffin
Kararmış ama tadı tam kıvamında buz dolabınızda kalmış muzlarınızı ne yapıyorsunuz? Ben bu hafta sonu dolabımda kalmış 2 muzu naapsam ki araştırması yaparken farkettim ki, hamarat ablalar teyzeler bunları çok güzel değerlendiriyorlar... Ben de nasıl değerlendirdiklerini inceledim ve daha önce de hiç bir muffin tarifi denemediğim için merak ederek muzlu muffin tarifini seçtim. Bildiğim kadarıyla muffin keke göre daha hafif oluyor. Yumuşacık, sünger gibi oluyor. Deneyince de farkettim ki keke göre hem aynı zorlukta hem de daha lezzetli. Belki bundan sonra benim mutfağımda muffin kekin pabucunu dama atar :) Tarif gerçekten güzel oldu. Ancak hamur birazcık akışkan o nedenle sert muffin kalıpları kullanmanızı öneririm. Benim gibi tantitoniden tamamen süsüne bakıp da kağıdı incecik olan kek kağıtlarından alırsanız bazı keklerinizi kağıt taşıyamadığı için yamuk olabilir. Şu karton gibi olan sert muffin kağıtlarından yada şu teflon kalıplardan kullanırsanız görsel olarak da süper bir sonuç elde edebilirsiniz... Resimde benim ince kağıtlarımla pişmiş yamuk ama leziz keklerimin resimini görebilirsiniz :) İşte tarifi aşağıda... Afiyet olsun...
Malzemeler:
2 adet olgun muz (Küçük yerli muzsa 4 tane kullanabilirsiniz)
1 yumurta
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
İrice kıyılmış ceviz içi (ben yarım ila bir su bardağı arası koydum)
Yapılışı:
Muffin yapılırken dikkat etmek gereken iki şey varmış:
Birincisi mikser kullanmamak ve malzemeleri kaşıkla karıştırmak. Ancak çok karıştırmamalıyız. Sadece birbirine girişecek kadar :)
İkincisi ise katı ve sıvı malzemeleri ayrı kaplarda karıştırıp daha sonra birbirleriyle karışırmalıyız.
Gelelim yapılışına :)
Bir kaba un,tarçın, vanilya, kabartma tozu ve ceviz içini koyalım ve karıştıralım.
Muzlarımızı çatal yardımıyla ezerek püre haline getirelim.
Yumurtayı ayrı bir yerde çırparak muzlara ekleyelim.
Şeker, Süt ve Yağı da muzların olduğu kaba koyalım ve kaşıkla malzemeleri birbirine karıştıralım (Çok karıştırmak yok.)
Sonra unlu karışımımızın ortasını açıp ortasına sıvı karışımımızı boşaltalım ve kaşıkla malzemeler birbirine şöyle bir karışana ve unu yedirene kadar karıştıralım.
Daha sonra sert muffin kalıplarımıza üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde döküp, önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirelim. Boşluk önemli çünkü çok kabardığı için taşıyor...
Muffinler piştiğinde yumuşak oluyor. Pişmediğini düşünmeyin ve hemen bir kürdan batırarak içinin çok güzel pişmiş olduğunu görün :)
Bu kolay ve nefis lezzeti mutlaka denemenizi öneririm. Çok güzel kabarıyor. Afiyet olsun.
NOT: Daha sonra sert kalıpları kullanarak yaptığım nefis muffinlerimin süper görüntüsü de aşağıda :) Bu denememde içerisine bitter çikolata parçacıkları da koymuştum :)
Fellah Köftesi
Malzemeler:
2 bardak ince bulgur
1 bardak un
1 bardak kaynar su
1 yumurta
1 kaşık biber salçası (domates biber karışık da olabilir)
kimyon, nane, karabiber, pulbiber
tuz
Sosu için:
1 kaşık domates, 1 kaşık biber salçası
Zeytin yağı
8-9 diş sarımsak
Servis önerisi (Üzeri için):
Sarımsaklı yoğurt
Sumak
Nane
Pul biber
Yoğurma kabınıza iki bardak ince bulguru ,baharatları koyun ve şöyle bir harmanladıktan sonra 1 bardak kaynar suyu dökün. Kabın ağzını kapatıp, bulgurların yumuşaması için 10 dakika bekleyin.
10 dakika sonra yumuşamış bulgurumuzun ortasını açıp, salça,tuz ve unu ekleyin. Elinizi soğuk suyla ıslatıp yoğurun. İyice karışınca yumurtayı da kırın. Çok güzel bir şekilde iyice yoğurun. Yoğurmak önemli. Tüm malzemeler güzelce birbirine karışmalı. Yoğururken suyunun az geldiğini düşünürseniz, ara ara çok az sıcak su dökebilirsiniz. Ben bir miktar ekledim. Ancak yavaş yavaş fazla olmadığından emin olarak. Zaten karışım top halini almaya bütünleşmeye başlıyor (hamur gibi).
Daha sonra yoğurduğunuz karışımdan ufak parçalar kopararak yuvarlayın ve ortasına serçe parmağınızla bastırın. Un serpilmiş tepsiye şekil verdiğiniz köftelerinizi koyun. Şekil verirken elinizi arada sırada suya batırırsanız daha güzel şekil verirsiniz.
Şekil verme işlemi bittikten sonra köftelerinizin iyice una bulandığından emin olun.
Bu aşamada köftelerinizi dipfrize koyarak, ani misafirleriniz geldiğinde pratikçe ikram edebilirsiniz :)
Tencerede köfteleri haşlamanıza yetecek kadar suyu kaynatın. Kaynayınca içerisine köfteleri şekillerini bozmadan koyun.
Bu arada genişçe bir tavada zeytinyağında incecik doğranmış sarımsaklarınızı iki dakika kadar kavurun. İçerisine salçayı ekleyin ve salçanızı da yağda güzelce kavurun.
Bu esnada kaynar suda haşlanmakta (Çok haşlanmamalı 8 dakika falan) olan köftelerimizi bir delikli kaşık yardımıyla kavrulan salçalı yağa alalım. Ve içerisine haşlama suyundan bir kepçe kadar ekleyelim. Çok karıştırmayın. Yoksa köftelerinizin şekli bozulur. Bazen hafifçe tavanızı sallayın yeterli. Beş dakika sonra yayvan bir tabağa köftelerinizi alın ve tavada kalmış salçalı sosunuzu köftelerin üzerine dökün.
Tabaklara ikram edereken üzerine sarımsaklı yoğurt sumak, pul biber ve nane ile servis yapabilirsiniz. Ben de bu köfteyi Antepli bir komşumuzdan öğrenmiştim. Yapılışı biraz zahmetli gibi görünse de benim için tek zorluğu sabırla tüm köftelere şekil vermek :) Denemenizi öneririm. O kadar zor olmadığını göreceksiniz. Sevgiler...
Portakallı Sos
Gelelim beni bu hafta sonu sinirlendiren ve yukarıdaki insanlar doğru dürüst tarifler vermiyor dedirten tarife :) Tabiki bu tarifi sizinle paylaşmayacağım. Instagramda gördüğüm ve görüntüsü çok hoşum giden irmikli muhallebi diye bir şey paylaşmıştı birisi. malzemeleri hoşuma gitti. Labne peyniri falan da koymuştu. Güzel olacağını düşünüp denedim. Aslında güzel oldu :) Ama bayanın verdiği tarifle değil. bayanın verdiği tarifi uyguladığımda muhallebim bildiğiniz kremalı çorba kıvamında yani çok duru oldu. Ben de gıcık oldum ve sonradan bir miktar irmik katarak tekrar pişirmeye ve koyulaştırmaya çalıştım. Koyulaştı da tadı da güzeldi. Ancak sonuç olarak tarif tutmadı. O nedenle sizlerle bu muhallebinin tarifini paylaşmak istemiyorum. Bu bayan çilekli yapmıştı. Ama ben mevsime uygun olsun diye portakallı sosla denemek istedim. Portakallı sos nasıl yapılır diye araştırdığımda ise bu tarifi buldum. Gerçekten çok güzel oldu. Muhallebiye çok güzel bir tat kattı. Ben de bunu sütlü tatlılara, pastalara mutlaka kullanmalıyım diye düşündüm. Siz de sütlü tatlı yada cheesecake gibi pastalarınızın yanında jöle yada hazır soslar yerine bu sağlıklı sosu deneyebilirsiniz. Afiyet olsun :)
Malzemeler:
2 portakal
1 tatlı kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı şeker (tepeleme koymayın. Normal koyun)
Yapılışı:
Portakalları yıkayarak birinin kabuklarını rendeleyin. Portakalları sıkın.
Portakal suyunu, nişastayı,şekeri ve rendelenmiş portakal kabuğunu bir tencerede kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
2-3 dakikada kaynayarak karıştırarak pişirin.
Soğuyunca istediğiniz tatlınızda sos olarak kullanın.
Afiye olsun :)