Hamuru için:
- 1 yumurta
- 2.5 su bardağı un
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- Yarım çay bardağı süt
- Yarım paket yaş maya yada
1çorba kaşığı kuru maya
- Bir tatlı kaşığı şeker
- Tuz (1.5 çay kaşığı kadar)
Sosu için:
- 2 domates rendesi
- 1 yemek kaşığı salça
- Karabiber, kekik, biraz kimyon
ve tuz
- Zeytinyağı
- Tuz
Üst malzemeler:
- Sucuk
- Sosis
- Mantar
- Kaşar peyniri
- Yeşil biber
- Domates
NOT: Tabiki üst malzemeler damak tadına göre değişir. Başka çeşit peynir
kullanmayı tercih edebilirsiniz. Mesela mozerella, hellim... Yada ben Onur yemediği için zeytin koyamadım. Ama siyah zeytin dilimleri koyabilirsiniz.
Mısır konuluyor. Ben sevmediğim için koymadım. Kimileri de acı dilimlenmiş biber
turşusu koyuyor. Onu da koymadım J
Yada salam da koyabilirsiniz..
Hamurunun Yapılışı:
- Sütü
ısıtın. Süt elinizi yakmayacak bir sıcaklıkta olsun. Mayayı ve şekeri içine
ilave ederek kabarması için yaklaşık 15 dakika bekleyelim.
- Unu bir
kabın içine boşaltalım. Ortasını havuz gibi açalım mayalı sütü,yumurtayı,
yoğurdu, sıvı yağı ve tuzu ilave ederek yoğuralım. (Hamur bütün unları
kaptan toparlamış olmalı. Kaptan kurtulmalı.)
- Hamur kabının ağzını örtüp ılık ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandıralım.
NOT: Kolay bir hamur mayalama yöntemi
denedim. Hamuru yoğurmaya başlarken fırınımı 10 dakika kadar 100 derecede
ısıttım. Kardığım hamuru bu fırının içine koydum. Fakat fırının kapağını
kapatmadım. Böylece hamur 30-35 dakika kadar bir sürede mayalandı.
Sosun yapılışı:
- Domatesleri
rendeleyelim.
- Ufak bir
sos tenceresine biraz zeytinyağı (2 yemek kaşığı kadar) koyalım. Kızınca
salçayı da ilave edip kavuralım.
- Rendelediğimiz
domatesi de üzerine ekleyelim. Damak tadımıza göre baharatları ekleyelim.
5 dakika kadar pişirelim. Hamurumuz mayalanan kadar sos da biraz ılısın.
NOT: Bazı tariflerde sos yerine ketçap
sürdürüyor. Ancak ben her şeyi doğal olan bir pizza yapmak istedim. Yada zeytinyağıyla yumuşatılmış salça. Ama bence gene de bu daha güzel.
Pizzayı hazırlayalım :)
- Dikdörtgen
bir fırın tepsisini yağlıyoruz. Üzerine hafif un serpiyoruz.
- Mayalanan hamurumuzu tüm tepsimizi kaplayacak şekilde ellerimizle bastırarak yayıyoruz. Hamurun 10-15 yerine bıçak batırıyoruz.
NOT: Hamur çok ince olmuş gibi geliyor.
Ancak pişince gayet güzel oluyor. Ben ince hamurlu pizzayı tercih ederim. Eğer
siz daha kalın bir hamur isterseniz. Normal fırın tepsisinden biraz daha küçük
bir tepsiye yayın hamurunuzu.
- Hamurun
üzerine hazırladığımız sosu her yerine eşit miktarda sürüyoruz.
- Üzerlerine
rendelediğimiz kaşarın yarısını koyuyoruz.
- Üzerine
sucukları, mantarları, sosisleri, biberleri ve domatesleri diziyoruz.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kenarları kızarana kadar pişiriyoruz.
NOT: Kenarları kızarınca ben birde
spatulayla pizza kalkıyor mu diye hafif kenarından kaldırdım. Hamur pişmiş mi
diye de kontrol ettim
- Sonra
kalan rendelenmiş kaşar peynirimizi de üzerine serpip; üzerinin
kızarmasını bekliyoruz.
- Üzeri
kızarınca fırından çıkarıyoruz. 5 dakika sonra kesip sıcacık servis
yapıyoruz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder