12 Haziran 2013 Çarşamba

Sadrazam lokumu

Çok güzel ve hafif bir sütlü tatlı tarifi vereceğim şimdi sizlere :) Bende annemden öğrendim. Bu tatlıyı ne zaman misafirlerime yapsam hep aynı diyalog:

Ama ben tatlı da yapmıştım almayacak mısınız?
Yok valla ben çok doydum. Almasam olmaz mı?
Güneş: Ama bakın bu tatlı çok güzel.
İyi o zaman sadece tadına bakıyım küçük bir parça...

Ve yedikten sonra...

Ayy çok güzelmiş. Çok şiştim ama bir tane daha alabilir miyim :)

Sadrazam Lokumu

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 paket kaymak tadında kremşanti
  • Muz yada çilek
  • Ceviz yada fındık
  • Bol hindistan cevizi



  • Yapılışı:

    1- İlk önce muhallebisini yapalım. Muhallebi için soğuk sütü, unu ve şekeri iyice koyu kıvama gelene dek karıştırarak pişirelim. Koyu kıvama gelince ocaktan alalım; içine vanilya ve tereyağını da ekleyip mikserle bir süre çırpalım.
    2- Bildiğimiz dikdörtgen fırın tepsisinin içini hiç boşluk kalmayacak şekilde bolca hindistan ceviziyle kaplıyoruz. Hazırladığımız muhallebiyi fırın tepsisine döküp tepsinin her yerini kaplayacak şekilde yayıyoruz ve tepsiyi buz dolabına kaldırıyoruz. 3-4 saat bekletiyoruz
    3- Soğuk sütle kaymak tadında şantimizi paketin üzerindeki tarife uygun yapıyoruz.
    4- Muhallebinin üzerine bu krem şantiyide güzelce spatula yardımıyla yayıyoruz. 1 saat daha buz dolabında bekletiyoruz.
    5- Tepsideki muhallebiyi boyuna ve enine dörde kesiyoruz. Dolapta bekletme sürelerine uymalıyız. Yoksa muhallebi güzel sarılmıyor. Eğer sabredip beklersek çok kolay sarılıyor :)
    6- Tatlımızı en son muhafaza edeceğimiz bir borcamın altına da biraz hindistan cevizi serpiyoruz.
    7- Muzları muhallebi dilimlerimizin enine sığacak şekilde ince uzun kesiyoruz.
    8- Cevizi yada fındığı kıyıyoruz.
    9- Her bir muhallebi diliminin üzerine muz ve ceviz koyup sarıyoruz. Hindistan cevizi döktüğümüz borcamın içerisine koyuyoruz.
    10- Eğer muhallebi sarmalarınız yeterince iyi olmadıysa, tüm muhallebiyi sardıktan sonra fırın tepsisinin içerisinde kalan hindistan cevizinin üzerine tek tek bu sarmaları koyup şekillerini düzeltebilirsiniz. Hatta sarmalarınızın büyük olduğunu düşünüyorsanız ortadan ikiye keserek küçültebilirsiniz. Ben öyle yaptım.

    Uğraştırıcı gibi görünüyor sanki ama aslında çok kolay hemde süper lezzetli.
    Deneyin. Şiddetle tavsiye ediyorum :) Herkese afiyet olsun...

    2 yorum: