28 Nisan 2014 Pazartesi

Lor tatlısı

Lor tatlımın hikayesi çok uzun :) Daha önce söylemiştim AOÇ yoğurt yap la evde yoğurdumu kendim yapıyorum diye. Çağdaş marketten yoğurt kutusunu aldık eve geldik. Bir açtım kutuyu maya yok. Sadece süt var. Aradık aradık fiş yok. Gene de Çağdaş'ı aradık sorduk sağ olsunlar verdiler bize bir maya. Yoğurdun tutmayacağı zaten daha alınışındaki aksilikten belli :)
Ama işte hep tutardı mis gibi olurdu yoğurtlarım. Ne diye yöntem usül değiştirdim ki :) Hani daha önceleri tutmamış olsalar neyse. Hadi dedim bu sefer fırında mayalamayı deneyeyim. İşte ne deniyorsun sar eski usül battaniyeye oh mis gibi tutsun :) Yok işte denenecek ya o, akla kondu ya geri gitmez. Yapılacak. Her neyse fırını 50 derece ısıttım, fırına koydum yoğurtları 4 saat bekledim. Sonuç su...Nedense tutmadı benimkiler. Neyse bir daha denemiyeceğim. Beceremedim. Ben gene sararım sıcacık battaniyeme. Mis gibi olurlar :)
Ne yapsam dedim bu tutmamış yoğurdu. Tabiki ne yapabilirim ki lor yaptım :) içinde tutmamış yoğurdumun olduğu tencereyi ocağa koydum. Ara ara karıştırdım. Kaynamaya başladı topak topak oldu. Bir beş on dakika kadar daha kaynatıp, süzgece döktüm. Mis gibi ev yapımı lorum oldu. Tadı da güzel oldu üstelik :) Lor dolapta çok beklemez biliyorum. Dipfrize de koymak istemedim. Dedim yaptık madem taze taze bir şeyler yapalım. Aklıma lor tatlısı geldi. Hemen yapıverdim. Zaten çok kolay ve hemen yapılan bir tatlı. Tadı da hafif, ben beğendim. Takdiri sizin. Ben denemenizi tavsiye ederim :)
Lor tatlısı
Malzemeler:
Hamuru için:
1 çay bardağı erimiş yağ (Yarım tereyağı yarım sıvı yağ daha hafif bir sonuç verir. Sırf tereyağı da yapabilirsiniz)
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
500 gr. lor
3 çorba kaşığı un
2 paket vanilya
3 yumurta
Yeteri kadar irmik
Şerbeti için:
1 çorba kaşığı limon suyu
4 su bardağı su
4,5 su bardağı toz şeker

Yapılışı
İlk önce şeker ve suyu tencereye koyarak ocağa alalım ve şerbeti pişirmeye başlayalım. Kaynayınca limonunu ekleyelim
Şerbet ocakta olurken biz hamuru hazırlayalım.
Hamur yoğuracağımız kaba yumurta, peynir ve yağı ekleyip iyice yoğuralım.
Unu, kabartma tozunu, vanilyaları, hindistan cevizini de ekleyip yoğurmaya devam edelim.
son olarak irmikten az az ekleyerek ele yapışmayan kıvamda ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak yuvarlayalım ve hafif yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirelim.
Bu esnada ocakta kaynamakta olan (şerbetiniz bu sürede kaynamış ve üzerine limonunu eklemiş ve kaynatmaya devam etmiş olmalısınız :) ) Şerbeti alıp fırından yeni çıkmış hamurlarımızın üzerine gezdirelim. tatlımızı sönmüş fırında 5 dakika daha bekletip sonra çıkararak soğutalım. Soğuyunca dolaba koyalım.
Servis edeceğiniz zaman tabağa aldığınız tatlınızın üzerine dibindeki şerbetten gezdirelim ve üzerine hindistan cevizi serpelim. Afiyet olsun :)

3 yorum:

  1. Yoğurdun tutmamasının sebebi fırının çok sıcak olmasıydı. Yoğurt kavanozlarını fırından çıkardığımızda çok sıcaklardı. En az 80 derece vardı. Fırının ayarına çok güvenmemeli.

    Güneş

    YanıtlaSil
  2. Valla tubis supersin! Lor tatlin da super olmus ellerine saglik!

    YanıtlaSil