28 Ağustos 2013 Çarşamba

Yaz Güveci

Uzun süredir sanırım yemek tarifi vermiyorum. Hem bu arayı kapatalım (sanki çok biliyormuşum gibi :) ), hem yaz daha bitmeden, hem de son zamanlarda en çok yaptığım yemeklerden biri olduğu için e dedim bu tarifi vermeden olmaz.
Sevgili annemin bana almış olduğu minik bir toprak güvecim var. Yemekler pek lezzetli pek güzel oluyor. Mesela, hemen, ayak üstü, yaptığım bir et yemeği tarifini de vereyim. Kemiği az eti bol kemikli etinizi tuz, karabiber, minicik zeytinyağı ile güzelce soslayın. Güvecin içine koyun. Güvecin üstünü aliminyum folyo ile kapatın. Üstüne kapak kapatın. Bırakın kısık ateşte iki saat pişsin. Nefis, yumuşacık ve harika bir et yemeğiniz olur (Et kebap tadında oluyor.). Aslında size vermek istediğim yaz güveci tarifi de aynen böyle kolay bir yemek. 15 dakikada yapıp iki saat pişmesini bekliyorsunuz.
Yaz Güveci

Malzemeler (4 kişi için)
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
1 orta boy kabak
1 orta boy patlıcan
2 orta boy domates
3-4 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım kilo kuşbaşı doğranmış dana antrikot (Antrikot yumuşak oluyor. Bir de etler çok küçük doğranmış olmamalı. Resimdeki gibi olmalı)
tuz,karabiber
  • Patlıcanları orta büyüklükte küp küp doğrayıp tuzlu suda yarım saat bekletelim.
  • Patatesi, Kabağı orta büyüklükte küp küp doğrayalım.
  • Biberleri doğrayalım.
  • Sarımsakları soyup küçük parçalara bölelim.
  • Domatesleri soyup küp küp doğrayalım.
  • Soğanı ortadan ikiye kesip sonra yarım halka şeklinde doğrayalım.
  • Geniş bir kaba tüm doğradığımız malzemeleri (Patlıcanları iyice sıkarak koyalım. Suyu kalmasın.), eti, salçayı, yağı, tuzu ve karabiberi koyup sebzeleri ezmeden iyice harmanlayalım.
  • Güvecimizin içine karıştırdığımız malzemeleri koyalım.
  • Ağzına aliminyum folyo kapatıp. Kenarlarını hava almayacak şekilde iyice kapatalım.
  • Üstüne kapağını kapatıp, kısık ateşte iki saat pişirelim.
  • Sağlıklı ve lezzetli yemeğimizi artık afiyetle yiyebiliriz.
  • Ben yanına bulgur pilavı ve çoban salata yapıyorum :)
Not: Aslında annem aliminyum folyo yerine güvecin kapağını kapatıp güvecin kenarlarına hamur yapıştırarak hava almamasını sağlıyor. Böyle daha sağlıklı ve hiç hava almıyor. Ama ben gerek üşengeçlikten gerekse yapışmış hamurları çıkarırken gıcık olduğum için bu tekniği kullanıyorum :)

4 yorum:

  1. Guveci nereden bulacagiz ama Amerikada? :P Saka maka cok guzel gorunuyorrr! Tam ogle yemegi oncesi canim cekti vallahi. Guvec bulursam deneyeyim bunu ben bir ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana alsam, Amerika'ya getirsem yolda kırılır mı? Valla hem çok lezzetli hemde çok pratik oluyor yemekler. Ama dedim ya uzun süre pişerse lezzetli. Bir de güveç toprak olcak. İçi sırlı olmıycak :)

      Sil
  2. Tubiscim bugun Turk marketinden Iki tane guvec kap aldim. Yarin kebap yapmayi deniycem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaha. Süper yıldızcım. Bak bulmuşsun işte. Güle güle kullan. Güzel güzel yemekler yap. Afiyet olsun...

      Sil