17 Mayıs 2013 Cuma

Beyaz çikolata soslu limonlu cheesecake


Tarifini hobipediaofema dan aldığım limonlu cheesecake e herkes bayıldı. Aylin tarifini aldı. Tadı muhteşemmiş öyle dediler. Ama fırında muhteşem bir şekilde pişen ve en ufak bir çatlama olmayan cheesecake im bakın fırından çıkarttıktan iki dakika sonra ne hallere geldi. Adeta göçtü yavrucak.


Benim de moralim göçtü tabiki. Neden böyle oldu kurtarabilir miyim derken internette baya bi araştırma yaptım :). Hatalarımı buldum. Öncelikle kurtarma yöntemi olarak kendime Dr. Oetker in beyaz çikolata sosunu seçtim. Cheesecake dolapta iyice soğuyunca (10 saat sonra), çıkarıp üstüne ılık çikolata sosumu döktüm ve yaklaşık 3 saat sonra ikram ettim. (Çikolata sosunu dökünce dolaba geri kaldırdım fakat ağzı açık olarak; yoksa terleme yapar)

Peki benim cheesecake im neden böyle çatlamıştı:

  1. Cheesecake i fırından hemen çıkartmamak gerekiyormuş. Fırın oda sıcaklığına gelene dek cheesecake fırında durmaya devam etmeliymiş. Yoksa böyle kesinlikle çatlarmış. (İşte bu benim hatam)
  2. Cheesecake pişerken yanına sıcağa dayanıklı bir kasede su koyarsak da cheesecake çatlama riskini oldukça azaltırmışız. (Ama zaten benim cheesecakim pişme esnasında çatlamamıştı)
  3. Cheesecake i fırından çıkarınca hemen kelepçeli kalıbınızdan çıkarmayın. 5-6 saat dolapta öyle kalsın. O zaman çıkarın. Çıkarırken de yapışmış gibi geldiyse size bir bıçakla cheesecake ile kalıbın arasından geçebilirsiniz. Ama ben bunu yapmadım çünkü hiç yapışmamıştı.
  4. Birde kelepçeli kalıbınızın altına aliminyum folyo kaplamanızı öneririm. Böylece kalıbınız kekinizi keserken daha az zarar görür.
Bunlara rağmen cheesecakiniz genede çatlarsa benim gibi bir sostan dökebilirsiniz. Benim annem öyle herşeyi pek beğenmez o bile çok beğendi :) Babam bunu sen mi yaptın diye sordu. Sanırım hazır sandı. Hihihih...

Birde cheesecake kurtarma araştırmalarım sırasında şöyle bir kurtarma yöntemine rastladım: How to fix a cracked cheesecake . Ancak uygulamadım. Belki siz uygularsınız. Herkese şeker gibi bir cuma diliyorum :) Yaşasın yarın tatil...Bu hafta sonu annemleri yemeğe davet ettim. Annem burada olmadığı için geç kalmış bir anneler günü seramonisi :)

4 yorum:

  1. Ellerine sağlık:) Ben yaptığımda hiç bu kadar çatlamadı bir kere ufak bi çatlak oldu ama bukadar değildi.Sanırım sende sıcaklık farkı çok oldu, fırından soğuk bir ortama mı aldın acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hayır sadece fırının üstüne aldım. Ama böyle oldu. Benim düzgün bir mikserim yoktu. Elimle çırpmaya çalıştım. Ama çok iyi olmamış olabilir genede. Belkide ondandır. Bu ara yeni mikser aldım. Çok güzel. Dur buraya yazıyım :)

      Sil
    2. Ben de elimde çırpıyorum ama çırpıcını hiç kaldırmadan yani hava kabarcığı girmesine fazla müsade etmeden güzelce yediriyorsun labneyi karışıma.Aslında fırın ısısıda çok yüksek değil öyle çatlatcak kadar ısı farkı olmamıştır. Neyse ikinci sefer çatlamaz inşallah:)) Evet mikseri yaz bakalım:)

      Sil
    3. Bakalım bir dahaki sefere nasıl olacak :) Sağol Esma :)

      Sil